All mat behöver inte blötas upp, men ska den tillagas bör den blötläggas. Här är några snabba tips om blötläggning av mat!
- Försök att få så kort blötläggningstid som möjligt – det minskar risken för bakteriebildning
- Blöt helst upp i varmt vatten – det förkortar blötläggningstiden
- Blöt inte upp i för mycket vatten, hellre för lite – annars kommer en massa goda smaker att behöva kastas med blötläggningsvattnet (om du inte gör en gryta, då kan du använda blötläggningsvattnet
- Blöt inte upp med fett – då tar blötläggningen längre tid (t ex olja i friluftsmat)
TRE TIPS FÖR ATT FÖRKORTA BLÖTLÄGGNINGSTIDEN
- Förväll maten innan torkning (men all mat kan eller ska inte förvällas)
- Torka mindre och tunnare bitar
- Blötlägg i varmt eller hett vatten
LÄS
VARFÖR TORKA MED MATTORK?
VÄLJ DIN MATTORK – GUIDE
JÄMFÖRELSE MATTORKAR
VARFÖR KÖPA KVALITETS-MATTORK?
