Torkamat.se

Morötter är tacksamma att torka och de blir riktigt smakrika när de blöts upp. Du kan torka dem på en mängd olika sätt beroende på vad du ska ha dem till. Torkade morötter som blöts upp igen blir faktiskt krispiga!

Du kan även förvälla morötter, då torkar de snabbare och de behåller smak och färg bättre. Potatis måste däremot förvällas för att inte blir brun).

 

 

HUR KAN DU ANVÄNDA TORKADE MORÖTTER?

Torkade morötter är perfekt i friluftsmat där de passar som de är i en sallad eller i olika grytor.

 

FÖRBEREDA MORÖTTERNA FÖR TORKNING

Du kan torka morötterna i flera olika former, beroende på vad du ska använda dem till och hur fort du vill att de ska torka. Det viktigaste är att skära alla morotsbitar lika stora för att de ska torka jämnt. Tjockare bitar blir krispigare när de är uppblötta, men de tar även längre tid att blöta upp. Du kan till exempel torka morötterna i dessa former:

  • Skivade med matberedare, potatisskalare eller mandolin
  • Skurna tunt med kniv
  • Skurna i tärningar
  • Skurna i stavar

 

TORKA MORÖTTER I MATTORK

  • Fördela morötterna jämnt på nätet.
  • Om du har morotsstavar eller rivna morötter kan du lägga dem i upp till två centimeter tjocka lager.

 

TORKA MORÖTTER I UGN/VARMLUFTSUGN

  • Fördela morötterna jämnt på plåten, de ska inte ligga omlott - bara i ett lager.
  • Om du har finrivna morötter är det förstås svårt att de inte ligger på varandra, då får du istället lägga ut ett tunt lager.

 

TORKTEMPERATUR

  • 50 grader

 

TORKTID

  • Torkugn: 6-8 timmar
  • Ugn/varmluftsugn: cirka 10 timmar.

 

NÄR ÄR MORÖTTERNA TORRA?

Du kan se/känna om morötterna är torra genom att dela en bit och kontrollera om den är genomtorr. Torkad morot kan torkas så hårt att att den går att bryta av på mitten, men de behöver inte torkas så hårt.

 

FÖRVARING

Förvara torkade morötterna torrt, svalt och mörkt. Gärna i en tät glasburk. Om du är osäker på om morötterna är tillräckligt torra kan du förvara dem i en papperspåse så att eventuell fukt inte stängs inne.

 

VANLIGA FEL

Det är svårt att misslyckas med morötter. Det enda kan vara om bitarna inte är lika stora, då blir de inte klara samtidigt.

 

TIPS!

Torka strimlor av morötter som du sen blötlägger i kallt vatten under någon timme. Blanda med lite matolja, salt och ingefärspulver!

 

LÄS
VARFÖR TORKA MED MATTORK?
VÄLJ DIN MATTORK - GUIDE
JÄMFÖRELSE MATTORKAR
VARFÖR KÖPA KVALITETS-MATTORK?