Torkad köttfärs är smidigt och blöts upp snabbare än bitar av kött - perfekt i pastasåser, grytor eller till tacos. Med några enkla steg torkar du din köttfärs på ett eneklt och säkert sätt.
VÄLJA FÄRS
Färsen ska vara mager, det vill säga nöt- eller viltfärs. Köp en så färsk färs som möjligt, det för att färs har en enorm exponeringsyta för bakterier (jämfört med helt kött). Köttfärs kan alltså bli dålig mycket snabbare än hela bitar av kött.
MOMENT 1
- Blanda i kryddor i färsen - salt, soja, timjan mm - blanda ordentligt!
- Stek utan olja i teflonpanna - tills den har blivit genomstekt och vätskat ur ordentligt. Om du har 500 gram färs eller mindre, stek i stekpanna. Om du har mer färs än 500 gram bör du steka i omgångar eller steka i 175 grader i ugnen på en plåt.
- Hacka den noga med stekspade eller platt slev - du kan även mixa färsen i en matberedare.
- Lägg färsen på hushållspapper - det suger upp ytterligare vätska/fett
MOMENT 2 – UGN/VARMLUFTSUGN
- Lägg på plåt med bakplåtspapper
- Torka i 70 grader cirka 12 timmar - färsen ska vara hård som grus när den den är torr
MOMENT 2 - MATTORK
- Lägg på torknätet - lägg gärna en bricka eller torkpapper i botten (om du har en Excalibur eller Sedona) då kan du fånga upp torkad färs som ramlar genom näten.
- Torka i 70 grader cirka 8 timmar (mattork)
- Färsen ska vara hård som grus när den den är torr
PACKA & FÖRVARING
Då köttfärs innehåller fett är det bäst att vakuumpacka köttet och förvara det i frysen, men en fryspåse går också bra.
Under tur håller det sig ett par veckor i rumstemperatur (längre om vaccat)
LÄS
VARFÖR TORKA MED MATTORK?
VÄLJ DIN MATTORK - GUIDE
JÄMFÖRELSE MATTORKAR
VARFÖR KÖPA KVALITETS-MATTORK?
-
2495 KR
-
6995 KR
-
1795 KR