VÄLJ DIN MATTORK - GUIDE

Det kan kanske kännas som en djungel med alla mattorkare på marknaden, därför har jag gjort en enkel guide för att reda ut de olika typerna och deras funktioner. 

En mattork kallas även torkugn, svamptork och i vissa fall även frukttork. Principen för alla mattorkar är densamma - varm luft passerar över maten och torkar den. Däremot finns det två olika typer av mattorkar och olika märken.

HORISONTELLT ELLER VERTIKALT LUFTFLÖDE - TVÅ OLIKA TYPER

På bilden ovan representerar den runda torkugnen en Stöckli där luften kommer underifrån. Från Excalibur och Sedona kommer luften från sidan.

Excalibur och Sedona har horisontellt luftflöde där luften kommer från sidan. I ugnarna från Stöckli Dörrex passerar luften istället underifrån. Båda typerna fungerar utmärkt, men vill du torka blöta livsmedel som puréer eller grytor till friluftsmat bör du välja en ugn med horisontellt flöde - det vill säga en Excalibur eller en Sedona. Torkar du mest svamp och frukt är en Stöckli Dörrex bäst.

 

 

STORLEK PÅ MATTORKEN

Om du vill torka mycket åt gången, exempelvis om du har en egen trädgård med frukt och grönsaker eller om du torkar åt många - då är det en bra idé med en större mattork. Torkar du sällan eller lite åt gången går det bra med en mindre mattork. Har du lite plats hemma kan det också vara bra med en mindre modell. Här hittar du stora mattorkar.

 

FUNKTIONER

Termostat är i princip ett måste. Då kan du reglera temperaturen precis efter livsmedlet du torkar. Risken är annars att du torkar maten för hårt. Alla torkugnar du hittar på Torkamat.se har termostat.

Timer är väldigt bekvämt och gör att du får mycket bättre koll på hur lång tid det tar att torka olika mat. Det är också en säkerhetsfråga om du lämnar ugnen. Digital eller mekaniska vred för justering av temperatur och timer är en smaksak. Tribest Sedona har digital display medan Excalibur och Stöckli Dörrex har mekaniska vred.

 

OLIKA MÄRKEN

I butiken har jag samlat mattorkar från Sedona, Excalibur och Stöckli. Alla är mattorkar av mycket hög kvalitet och ska inte förväxlas med billigare mattorkar.

PRIS

Självklart är priset relevant vid val av mattork. Men med högre pris får du bland annat byggkvalitet, BPA-fri plast, jämnare torkning och inbyggd säkerhet som överhettningssskydd. Om du du ändå skulle ha otur är garantin mer omfattande och det finns även reservdelar. Här kan du läsa Varför du bör köpa en kvalitetsugn.

 

SAMMANFATTNING

Fundera på hur stor mattork du behöver samt om du vill torka blöta livsmedel som fruktläder och mer avancerad friluftsmat. För blötmat behöver du en ugn med horisontellt luftflöde (Sedona, Excalibur). Därefter väljer du märke och modell efter din budget. Du alltid kan skicka in formuläret där jag återkommer med ettf förslag på torkugn till dig. Du hittar formuläret här.

 

/Eric Tornblad,
författare till boken Torka mat

 

LÄNKAR
Svamp & frukttorkar / ugnar för friluftsmat ugnar för rawfood / stora mattorkar / mindre mattorkar / mattorkar med brickor i metall / ugnar med transparent lucka