Torkamat.se

Bär är faktiskt lite klurigare att torka än frukt. De kan vara svåra att torka och kan ibland bli sura efter torkning. Här får du lära dig hur man gör. Ät bären som de är eller blanda i din müsli. Gott i bröd och som godis till barnen!

 

 

VILKA BÄR PASSAR ATT TORKA?

Det går att torka alla bär, men bär med tjockare skal är svårare att torka som tex krusbär. Dessa bär passar bättre att torka som puré.

 

Läs även blogginlägget om att Torka mosade bär

 

BRA BÄR ATT TORKA

  • Blåbär
  • Lingon
  • Svarta vinbär
  • Jordgubbar
  • Hallon

 

 

TEMPERATUR

Bär torkas i 50 grader, du kan torka i 30 grader men det tar lång tid


TORKTID

  • Torktiden varierar från 12 - 25 timmar, beroende på:
  • Vad du har för ugn (varmluftsugn eller utan varmluft)
  • Tjocklek på skal
  • Hur mycket vätska det är i bären
  • Om du torkar dem hela eller om du mosar dem

 

NÄR ÄR BÄREN TORRA?

När de är sega. Obs! Om du torkar hela bär så att de blir stenhårda kommer de inte går att tugga.

 

FÖRVARING

Förvara de torkade bären torrt, svalt och mörkt. Gärna i en tät glasburk.

 

VANLIGA FEL

Det kan vara svårt att torka hela bär, och om du lyckas torka dem kan de vara svåra att blöta upp/ tugga
Det är oftast bättre att torka mosade bär (undantaget jordgubbar)

 

LÄS
VARFÖR TORKA MED MATTORK?
VÄLJ DIN MATTORK - GUIDE
JÄMFÖRELSE MATTORKAR
VARFÖR KÖPA KVALITETS-MATTORK?