Torkad fisk är framförallt användbart till friluftsmat, där det går att skapa en mängd goda rätter. Lax är extra smakrikt och passar perfekt till pasta- eller risrätter!
Antingen äter du den torkade fisken som snacks, då äter du den som den är. Vill du laga mat med torkad fisk blötlägger du den eller lägger den direkt i en gryta.
FISK SOM FUNGERAR BRA ATT TORKA
Fet fisk: Lax
Vitfisk: Torsk, Sej, mfl
Passar sämre: Strömming, Sill, Makrill
FÖRBEREDA FISKEN FÖR TORKNING (gäller all fisk och alla torkmetoder)
- Frys fisken
- Låt den frysta fisken tina något
- Skär den sedan i tunna skivor - ca 2-3 mm
- Salta ganska mycket, fisk kräver mycket salt
- Stek i stekpanna (med beläggning) UTAN fett på medelvärme - lite stekyta är okej, men bränd yta hindrar fukten från att komma ut.
- Låt fisken vätska ur ordentligt vid stekningen
- Lägg eventuellt fisken på hushållspapper och sug upp mer vätska
TIPS! Om du ska steka större mängder fisk är det absolut bäst att steka den på en plåt i ugnen - 150 grader 15 minuter.
Fisken håller även ihop bättre om du steker den i ugn.
Skär tunt!
Lägg på plåt och salta väl
Flytta till mattork eller plåt med nytt bakplåtspapper
…TORKA DEN STEKTA FISKEN i MATTORK
- Lägg fisken på torknäten
- Lägg fisken på näten med några millimeters mellanrum så att det blir en bra luftcirkulation.Torka fisken i 70 grader
- Torktiden är cirka 8 timmar
...TORKA DEN STEKTA FISKEN I UGN/VARMLUFTSUGN
- Lägg fisken på bakplåtspapper
- Torka fisken i 70 grader
- Torktiden cirka 12 timmar
NÄR ÄR FISKEN TORR?
Vitfisk kan bli så torr så att den går att smula sönder
Lax är mycket fetare och kommer istället att bli seg
FÖRVARING
Förvara den torkade fisken i frysen i en fryspåse, eller ännu hellre vakuumpackad.
Nedan: torkad lax och torkad torsk
LÄS
VARFÖR TORKA MED MATTORK?
VÄLJ DIN MATTORK - GUIDE
JÄMFÖRELSE MATTORKAR
VARFÖR KÖPA KVALITETS-MATTORK?
-
6995 KR
-
2495 KR
-
1795 KR