Använd torkad kyckling i grytor eller soppor till friluftsmat. Kyckling blir riktigt hård när den är torr vilket gör att den kan ta tid att blöta upp, därför är det extra viktigt att du torkar den tunt.
Nu när du ska torka kyckling är det extra viktigt med hygien då kyckling i extremt sällsynta fall kan innehålla salmonella. Tvätt noga dina händer och köksredskap.
VILKEN KYCKLING KAN DU TORKA?
- Bäst är att torka filéer då de innehåller lite fett
- Det går även att torka andra delar av kyckling om du skär bort feta delar
- Du kan steka filén och sedan skära den innan den torkas - men du kommer inte att kunna skära lika tunna skivor
FÖRBERED KYCKLINGEN FÖR TORKNING...
Steg 1
- Frys kycklingen eller köp fryst kyckling)
- Sätt ugnen på 150 grader
- Ta fram kycklingen och låt den tina i tio-femton minuter
- Skär tunna skivor (1-2 mm) med en vass kniv - ibland fungerar en tandad kniv bäst - pröva dig fram
Steg 2
- Lägg kycklingskivorna på plåt med bakplåtspapper - salta dem
- Stek i femton minuter, låt evenyuell vätska rinna av plåten
- Stänk på ev krydda - soja, fisksås, eller chilisås är gott på (det sugs upp bättre på det stekta köttet)
...TORKA SEDAN KYCKLINGEN I MATTORK
- Lägg stekt kyckling på torknäten
- Låt det vara några millimeter mellan varje skiva, annars kommer bitarna att torka ihop.
- Torka i 70 grader - ca 8 timmar
...TORKA SEDAN KYCKLINGEN I UGN/MATTORK
- Lägg stekt kyckling på plåt med nytt bakplåtspaper
- Låt det vara några millimeter mellan varje skiva, annars kommer bitarna att torka ihop.
- Torka i 70 grader - ca 12 timmar
NÄR ÄR KYCKLINGEN TORR?
Den ska gå att bryta/smula sönder.
FÖRVARING
Förvara kycklingen i en plastpåse i frysen - ännu hellre vakuumpackad
Nedan: torkade tunna bitar av kyckling på en torkug från Stöckli
LÄS
VARFÖR TORKA MED MATTORK?
VÄLJ DIN MATTORK - GUIDE
JÄMFÖRELSE MATTORKAR
VARFÖR KÖPA KVALITETS-MATTORK?
-
6995 KR
-
2495 KR
-
1795 KR