Torkamat.se

Att torka svamp är väldigt enkelt - även otroligt gott och användbart! Svamp är en bra start om du inte torkat mycket innan. Torkad svamp går att använda både till såser, stuvningar och grytor. Svampen håller i många år om den förvaras mörkt och svalt. Om den istället förvaras varmt och ljust kommer den att tappa smak och färg.

 

VILKEN SVAMP GÅR ATT TORKA?

I princip all svamp går att torka. Gula kantareller kan däremot bli beska, så dessa är bättre att förvälla och förvara i frysen. Blanda annat dessa är bra att torka:

 • Champinjoner från butik
 • Ostronskivling från butik
 • Trattkantarell
 • Karl-Johan
 • Trumpetsvamp (svart, rödgul)
 • Skivlingar
 • Kremlor

 

Murklor är ett kapitel för sig då vissa är oerhört giftiga. De giftiga murklorna går att förvälla i vatten flera gånger för att få bort giftet. Alternativt enligt finländsk metod: att lufttorka dem i två år (men då får man inte vistas i rummet som de torkas i!). Livsmedelsverket avråder från att äta Stenmurkla.

 

FÖRBEREDA SVAMPEN FÖR TORKNING

Torka bara hel och felfri svamp, du kan skära bort dåliga delar på större svampar.
Tunnare svamp som trattkantareller går att torka som de är, men stora exemplar av trattkantarell behöver delas.
Större svampar som soppar och champinjoner skivas ca 0,5 cm tjocka.


 TORKA SVAMP I TORKUGN

Luftiga svampar, som trattkantareller, kan du lägga huller om buller i dubbla lager. Svamp som skivas behöver däremot ligga plant och i enkla lager. För att få plats med mer på torkramen kan du lägga dem lite omlott, de kommer ändå att krympa efterhand. Fyll gärna hela torkugnen med svamp så torkar du mer energieffektivt.

 • Sätt torkugnens termostat på 50 grader och börja torka din svamp.
 • Du kan torka den i 30 grader men det tar längre tid.
 • Om svampen är blöt kan du använda 70 grader den första timmen för att få en effektivare torkning.
 • Svampen torkar på 5-10 timmar, helt beroende på hur tjock den är samt hur blöt den är.

 

 

TORKA SVAMP I UGN/VARMLUFTSUGN

Sätt ugnen på 50 grader Luftiga svampar, som trattkantareller, kan du lägga lite huller om buller i dubbla lager (i varmluftsugn, inte i ugn utan varmluft). Svamp som skivas behöver ligga plant och i enkla lager.

Svampen är torr efter 8-10 timmar, helt beroende på hur tjock den är samt hur blöt den är.

 


LUFTTORKA SVAMP

Det är energisnålt att lufttorka svamp. Här finns det fler alternativ, prova dig fram! Att torka på tidningspapper är däremot inte särskilt bra då luftcirkulationen blir dålig.

Du kan lufttorka svampen helt på någon form av nät - t ex myggnät eller ett tunt och grovmaskigt tyg fastspänt på träram. Det finns även speciella torkramar att köpa (se bilden nedan)

Alternativt först låta den lufttorka i två dygn, sedan torka svampen i din ugn - genom att torka den klart i ugnen kommer den garanterat att bli helt torr


 NÄR ÄR SVAMPEN TORR?

Svampen är torr när den går att bryta av.

 

FÖRVARA SVAMP

Om svampen ska förvaras länge glasburk bra. Om den är så torr att du kan bryta av den kan du använda ett helt tätt lock, om de är något mjuka har du locket på glänt eller tar bort gummipackningen.

 

VANLIGA FEL

Vid torkning i torkugn kan det inte gå fel, det är vid torkning på tidningspapper och ugn/varmluftsugn som svampen kan ruttna då luftcirkulationen är för låg. Öppna ugnsluckan då och då eller ha luckan på glänt.

 

BLÖTA UPP SVAMP

Blöt upp svampen i 50-gradigt vatten i 15-30 minuter - använd spadet om det inte är beskt

 

TIPS!

Du kan göra ett pulver av svampen genom att mixa den i en blender/matberedare eller med en mortel. Då kan du strö svamppulvret i sås och grytor - eller varför inte strö lite direkt över maten?

LÄS
VARFÖR TORKA MED MATTORK?
VÄLJ DIN MATTORK - GUIDE
JÄMFÖRELSE MATTORKAR
VARFÖR KÖPA KVALITETS-MATTORK?